Sammanfattning
Detta förslag går i korthet ut på att ansvar och befogenheter delegeras nedåt i organisationen och att problem löses nedifrån och upp. Organisationsstrukturen är traditionell; utformad för effektivitet och kontinuerligt engagemang över tid. Organisationsstrukturen uppmuntrar vidare till specialisering i organisationens olika delar.
Huvudsakligt innehåll i förslaget
Förslaget avser en utvärderingsperiod på 1,5 år.
Förslaget är en utgångspunkt och ett levande dokument som bör uppdateras allt eftersom strukturen implementeras och styrelsen lär sig vad som funkar och inte.
Beskrivning av partiorganisationen som består av sju delar: (1) medlemsmötet, (2) medlemmarna, (3) styrelsen med tillhörande (4) stödfunktion, (5) ledningen, (6) centrala arbetsgrupper och (7) Riks.
Lokalföreningar tillhör s.k. regionsgrupper, som i sin tur tillhör Riks.
Det ska krävas tre personer för att starta en lokalförening. Tills ett närområde har tre engagerade medlemmar som vill starta och driva en lokalförening kan personer engagera sig i DD-regioner, vilket spänner över ett större område än en lokalförening.
De centrala funktionerna organiseras enligt en funktionell organisationsstruktur medan Riks har en geografisk divisionsstruktur.
Arbetsgrupper och lokalföreningar ska vara autonoma - alltså självbestämmande i förhållande till det mandat de givits
Stadgarna kommer att behöva ändras
Medlemsmötet är ständigt pågående. Men istället för att medlemmarna ska besluta om alla frågor ska de besluta om frågor som traditionellt behandlas i medlemsmöten: exempelvis styrelseledamöter, styrelseordförande, partiets riktning, stadgar, ekonomi o.s.v.
Medlemmarna har vetorätt i alla styrelsebeslut
Styrelseordförande väljs av medlemmarna i det ständigt pågående medlemsmötet.
Implementationen av strukturen innefattar: intern kartläggning, rekrytering och etablera arbetsprocesser.